Yakıt Tasarrufu için Yapılması Gerekenler

Artan döviz kurları ve akabinde gelen akaryakıt zamları günümüzde yakıt tasarrufu konusunun önemini bir kat daha arttırdı. Aracın daha az yakıt harcaması için vites değiştirirken, gaza basarken nelere dikkat etmeliyiz? Özellikle yoğun trafikte otomobil kullanımında yakıt tasarrufu konusu çok önemlidir. İşte bütçenize katkı sağlayacak pratik ve akılda kalıcı yanıtlar…

Trafikte otomobil kullanımı temelde çeşitli prensipler üzerinden işleyen bir süreç biçimindedir. Kontak anahtarı çevrilir, debriyaja basılıp vites 1’e getirilir ve gaza basılır. Temelde bu şekilde başlayan otomobil kullanımının devamında ise verimlilik için bir takım gereklilikler söz konusudur. Bakımlar ve doğru yakıt kullanımı gibi. Peki araç kullanımında konu ekonomi olduğunda ne gibi durumlar söz konusu olmaktadır? Akla ilk gelen tasarruf biçimi elbette yakıt…

yakit

Otomobilin ilerleyebilmesi için gereken enerji; benzin ya da dizel gibi birkaç türe ayrılan organik yakıtlara dayalıdır. Otomobilin yanlış kullanımı ise yakıt tüketiminin gereğinden daha fazla olması sonucunu ortaya çıkarmaktadır. Yakıt tasarrufu için yapılması gerekenler ise tahmin edildiğinden çok daha kolaydır.

Yakıt tasarrufu yapmak için dikkat edilmesi gereken konulardan ilki vites kullanımıdır. İdeal vites devri 2000-2500 arasında kalmalıdır. Bu değer aralığının üzerine çıkıldığında yakıt tüketimi artar.

Düşük vites yüksek devir de yakıt sarfiyatını artıran etmenler arasındadır. Amacımız yüksek vites düşük devir olmalıdır. Vitesleri en alt devirlerde çevirmek gerekir.

Vitesle birlikte debriyajın kullanımı da yakıt tüketimine etki etmektedir. Vites değişimi sırasında debriyajın sert ve ani bir şekilde bırakılmaması gerekir.

yakit-tasarrufuVe bazı durumlara özel kullanım biçimleri de yakıt tüketimine olumlu şekilde yansır. Örneğin aracınızla ilerliyorsunuz ve ilerde trafik ışıkları var. Sarı yanıyor ve birazdan kırmızı ışık yanacak. Aracınızın trafik ışıklarının sınırına kadar gaza basılarak götürülmesi gereksizdir. Zaten aracın durması gerekeceğinden, ayağınızı gazdan çekerek yavaş yavaş trafik ışıklarının olduğu bölgeye gelip durabilirsiniz. Bu tür kullanımın özellikle İstanbul, Ankara gibi metropoller de yakıt tüketimini her araç için yüzde 5’lere varan oranlarda azalttığı görülmektedir.

Aynı şekilde sert dönüşler yapmaktan kaçının, yavaş ve ayağın gazdan mümkün olduğunda uzak tutulduğu aksiyonlarla otomobilinizi kullanmaya gayret gösterin. İşte otomobil kullanımınızı hem daha güvenli hem de daha tasarruflu hale getirecek birkaç ipucu.

  • Aracınızı 30 saniyeden fazla rölantide çalıştırmayın: Aracınızı hareketsiz bir şekilde uzun süre ısıtmayın. Onun yerine ölçülü kullanarak yolda ısıtmayı tercih edebilirsiniz. Kış mevsiminde aracınızı 1-2 dakika rölantide bırakmanız yeterlidir.
  • Aracınızın motorunun bakımını yaptırın: Aracınızın egzozundan çıkan duman uzun süreli ise bu durumda aracınızı bakıma almalısınız. Motor yağını, antifrizi ve fren sıvısını kontrol ettirmelisiniz.
  • Şehirler arası yolda 90 km’den fazla hız yapmayın: Bu limiti aştığınız taktirde aracınız her km için %1 daha fazla yakıt tüketimi yapacak.
  • Gaz pedalını kullanırken ani kalkışlardan ve duruşlardan kaçının: Aracınızı ani olarak çalıştırıp hızlandırmak sizin normal seyirden %60 daha fazla yakıt harcamanıza neden olur.
  • Takip mesafesi yakıt tüketimini etkiler: Yakın takip sizin frene ve gaza sürekli basmanıza sebep olacaktır. Bu durumda da aracınızın yakıt tüketimini arttırmış oluyorsunuz.

Aracınızı kullanırken bu püf noktalarına da dikkat etmeniz de fayda var. Bu sayede aracınızda gözle görülebilir oranda yakıt tasarrufu sağlayabilirsiniz.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments